21 Αυγούστου 2008

Overclocking: VGA

Επιτέλους!Μετά από πολλά τεχνικά προβλήματα(άτιμα Windows), διακοπές, οικογενιακές κ φιλικές υποχρεώσεις και πολύ πήξημο λόγω εργασίας ήρθε η ώρα για τον οδηγό GPU OC!
Όπως και στην περίπτωση του υπερχρονισμού του επεξεργαστή έβαλα δύο στόχους: έναν εφικτό και για τους μη εξοικιωμένους 15% και έναν για τους πιό έμπειρους 25%.
Πειραματόζωο η 3850 της καναδικής ΑΤΙ. Εξοπλισμένη με 256ΜΒ μνήμη GDDR3(λίγη για τα τωρινά δεδομένα αλλά στο μέσο όρο των υπαρχόντων υπολογιστών) και με πολύ καλές δυνατότητες για τα χρήματά της(~90€). Είναι χρονισμένη στα 669c/1658m.
Μπαίνουμε στο ψητό.Στόχος τα 770c.Εργαλεία μας το RivaTuner & ATT.Φροντίστε να είναι τελευταίες εκδόσεις ειδικά για το ΑΤΤ γιατί θα έχετε πρόβλημα αναγνώρισης.Κάθε φορά που θα βάζεται νέους οδηγούς μπορεί να έχετε το πρόβλημα,οπότε υπομονή και αναβαθμίστε τα ταυτόχρονα.Το riva είναι πιο σίγουρο απλά του λείπουν κάποια εργαλεία.
Ξεκινάμε ανοίγοντας το riva και επιλέγοντας low level settings:
Ανεβάζουμε τον επεξεργαστή σιγά σιγά και κάθε φορά δοκιμάζουμε τις ρυθμίσεις σε παιχνίδια.Τα benchmarks τύπου 3dmark δεν αποκαλύπτουν εύκολα αστάθειες.Σε περίπτωση που κολλήσει κάνουμε ένα βήμα πίσω.Όταν φτάσουμε το στόχο, κάνουμε το ίδιο και με τη μνήμη.Οπισθοχωρούμε όταν κολλήσει ή δούμε σκουπίδια και παραμορφώσεις στην εικόνα(artifacts).
Οπως έχω αναφέρει πολλές φορές τα πιό πολλά εξαρτήματα έχουν περιθώρειο 10-15% ασφαλούς άυξησης χωρίς προβλήματα και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες.Εδώ τα 770 ήταν εφικτά.
Η αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι σημαντική,αλλά περίπου 5-10 βαθμούς,ποσοστιαία όσο και η ποσοστιαία αύξηση της ταχύτητας.
Αν θέλετε να ανεβάσεται κι άλλο την ταχύτητα είναι επιτακτική η αύξηση της τάσης του επεξεργαστή(Vgpu).Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με πιο εύκολο στην περίπτωση μας την software ρύθμιση μέσω του ΑΤΤ:

Η συγκεκριμένη κάρτα έχει περιορισμό στα 1,33V και περιορίζει έτσι την ταχύτητα στα 780-800ΜΗ.Για παραπάνω χρειάζονται τα λεγώμενα voltmods.Ο πιο απλός τρόπος είναι να κάνουμε το κόλπο με το μολύβι(Pencilmod).Δε θα το αναπτύξω διότι δεν είναι ίδιο σε κάθε κάρτα.Ψάξτε λίγο στο ΝΕΤ και θα βρείτε για σχεδόν όλα τα μοντέλα.Απλά θα πω πως είναι τόσο εύκολο όσο το να παίξεται Τζόκερ!Μολυβιάζεις μία αντίσταση,μείωνεται η τιμή της και περνά περισσότερο ρευμα.Μετράμε σε συγκεκριμένα σημεία την τάση ωστε να έχουμε την επιθημητή και τέλος.ΠΡΟΣΟΧΗ!Δεν ανεβάζουμε πάνω από 0,1-0,15v χωρίς καλό σύστημα ψήξης.Μην την ανεβάσεται πάνω από το 1,45v.Εμπιστευθείτε το βολτόμετρό σας.Πρώτα ανεβάζουμε μέσα από το πρόγραμμα(1,33v) και μετά με το μολύβι(+0.1-0.15v).

Αυξάνοντας την τάση όμως αυξάνεται και η θερμοκρασία και μάλιστα αρκετά.Άρα χρειάζεται καλύτερη ψήξη.Έχουμε επιλογές στο riva & ΑΤΤ.Μπορούμε να διαλέξουμε μία σταθερή ταχύτητα που μας ικανποιεί και από άποψη αποτελεσματικότητας αλλά και θορύβου.
Μπορούμε να αφήσουμε την αυτόματη και να αλλάξουμε κάποιες παραμέτρους όπως ρυθμό αύξησης ταχύτητας ή απλώς να αλλάξουμε τον χάρτη θερμοκρασίας/ταχύτητας.
Κάποια μοντέλα δεν έχουν αισθητήρα ταχύτητας αλλά σας λένε τον κύκλο εργασίας του ανεμιστήρα.Το ίδιο πράγμα είναι
.
Πειραματιστείτε και θα πετύχετε αυτό που θέλετε.
Εγώ έκανα μερικές μετρίσεις για να αποφασίσετε αν αξίζει να ασχοληθείτε ή όχι.
Crysis GPU & CPU test.Από τα πιο απαιτητικά παιχνίδια με ωραία γραφικά που απαιτούν ισχυρή κάρτα με μπόλικη μνήμη.Έτρεξα τα ενσωματωμένα τεστ και κράτησα τον μέσο όρο.
Race driver:Grid.Πολύ απαιτητικό με ωραία γραφικά και μια από τις καλύτερες μηχανές εξωμείωσης ζημιών.Έτρεξα την ίδια διαδρομή σε κανονικές συνθήκες με όλα στο φουλ και μέτρησα με το FRAPS.Όχι και πολύ επαγγελματικό αλλά μια χαρά συμπεράσματα βγαίνουν αφού και στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποιες ασήμαντες διακυμμάνσεις.
Οι μετρήσεις επεναλήφθηκαν 3φορές για κάθε ρύθμιση.


Αρκετά καλά στα 770/2000 αλλά ακόμα καλύτερα στα 837/2000!

Στις μετρήσεις βλέπουμε ότι δε φτάνουμε στην ποσοστιαία αύξηση, αλλά περιοριζόμαστε από αστάθμητους παράγοντες.Δεν είναι όμως καθόλου άσχημα τα αποτελέσματα αν σκεφτήτε το μηδενικό κόστος!!!


Larry

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails